Quantcast
Channel: iHunt - Επικαιρότητα
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6951

Περιπολιες...για αλεπουδες στο Δοξατο

$
0
0
Μοιραστείτε το: 
 
Η ώρα να διαπιστωθεί κατά πόσο οι κόκκινες αλεπούδες, οι οποίες αποτελούν τον πρωταρχικό φορέα του ιού της λύσσας, έχουν εμβολιαστεί, έφθασε και οι έλεγχοι ξεκίνησαν ασφαλώς από τη Μακεδονία.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιτήρησης του ιού της λύσσας στην Ελλάδα το επόμενο βήμα που ακολουθεί τις ρίψεις των δολομάτων-εμβολίων είναι η σύσταση συνεργείων με σκοπό να συλλεχθούν δείγματα αλεπούδων έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο οι αλεπούδες έχουν εμβολιαστεί. Τα συνεργεία αυτά αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της κτηνιατρικής υπηρεσίας, του δασαρχείου, της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και του κυνηγετικού συλλόγου της περιοχής.
 
 
Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Γιώργος Τόσκας.
 
Η πρώτη έξοδος ενός ανάλογου συνεργείου (για τον νομό Δράμας) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στην περιοχή ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου. Παράλληλα, άλλο ένα συνεργείο αναλάμβανε δράση, την ίδια μέρα με αυτό του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας. Στις 6 το απόγευμα όλοι οι εμπλεκόμενοι συναντήθηκαν στο κτίριο του Δασαρχείου Δράμας.
 
Ακολούθησε μία σύντομη ενημέρωση από τη Διευθύντρια Διεύθυνσης Δασών, Σταυρούλα Δημητριάδου, η οποία προσπάθησε να εξηγήσει σε όλους τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί, ώστε όλα να γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο και κατόπιν τούτου, η επιχείρηση ξεκίνησε. Το συνεργείο αποτελούνταν από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας, Ανέστη Παπαδούδη, τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα, Γεώργιο Τόσκα, τον δασοφύλακα Πασχάλη Στάντζιο και τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου Ιπποκράτη Χατζηπροδρόμου μαζί με τον κυνηγό - μέλο του Συλλόγου, Σταύρο Μανωλάκη.
 
Σχέδιο δράσης
Αφού καθορίστηκε, πριν από την έναρξη της επιχείρησης, η περιοχή δράσης, η ομάδα ξεκίνησε. Η ομάδα έπρεπε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να εντοπίσει τις αλεπούδες που είχαν ήδη αρχίσει τη βραδινή τους περιπολία για να βρουν τροφή.
 
 
Ο κτηνίατρος Ανέστης Παπαδούδης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας.
 
Μόλις εντοπιστεί η αλεπού και θανατωθεί (μόνο από τους δύο κυνηγούς που έχει υποδείξει και δηλώσει ο κυνηγετικός σύλλογος που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση) αναλαμβάνει δράση ο κτηνίατρος, ο οποίος πρέπει να πάρει αίμα από τη θηρευμένη αλεπού και στη συνέχεια να τοποθετήσει το πτώμα στον σάκο περισυλλογής.
Οπως μας εξήγησε ο κ. Παπαδούδης, πρέπει να συλλεχθούν, τουλάχιστον, 10cc αίματος από την περιοχή της καρδιάς και να τοποθετηθούν στα ειδικά φιαλίδια για να σταλούν την επομένη ημέρα στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών. Ολα αυτά πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από τον κτηνίατρο της ομάδας με τη χρήση του ειδικού εξοπλισμού που οφείλει να έχει, όπως μάσκες, γάντια, εξωπαρασιτοκτόνα και σακούλες.
 
 
 
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου Δράμας Ιπποκράτης Χατζηπροδρόμου.
 
Από το αίμα οι επιστήμονες θα διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αντισώματα του εμβολίου στο αίμα της νεκρής αλεπούς.
 
Το εμβόλιο περιέχει τετρακυκλίνη, η οποία κάθεται στα δόντια του ζώου που θα φάει το δόλωμα-εμβόλιο και χρωματίζει εσωτερικά τα δόντια του. Οταν θα φτάσει το κεφάλι της αλεπούς στα κτηνιατρικά εργαστήρια, θα βγάλουν τους κυνόδοντες της αλεπούς και αν υπάρχουν χρωματισμένα (από την τετρακυκλίνη) «δαχτυλίδια» αυτό σημαίνει ότι έχει φάει το εμβόλιο. Οσα «δαχτυλίδια» υπάρχουν τόσα είναι και τα εμβόλια που έχει πάρει.
 
 
Ο εξοπλισμός
 
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο κτηνίατρος του συγκεκριμένου συνεργείου έχει εμβολιαστεί, σε αντίθεση με τους ομοσπονδιακούς θηροφυλάκες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυνηγετικές οργανώσεις.
Πρόγραμμα επιτήρησης
Παρά τα πολλά χιλιόμετρα που διένυσε το συνεργείο δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάποια αλεπού. Αποδείχθηκε, τελικά, πολύ δύσκολο να βρεθούν αλεπούδες στον δρόμο των συνεργείων και πρέπει οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν εκ νέου και να οργανώσουν ένα καινούριο σχέδιο που θα προσελκύσει τις αλεπούδες, ώστε να βρεθούν τα δείγματα που απαιτούνται και να συνεχίσει ομαλά το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας.
 
Πρακτικά είναι αδύνατον να επιβιβαστούν πέντε άνθρωποι μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ένα από τα γνωστά δίπορτα αυτοκίνητα της Θηροφυλακής.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο πρέπει να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο του συνεργείου 5 άτομα. Ομως πρακτικά είναι αδύνατον να επιβιβαστούν πέντε άνθρωποι μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ένα από τα γνωστά δίπορτα αυτοκίνητα της Θηροφυλακής.
 
Τελικά, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται αποκλειστικά από την καλή διάθεση των Κυνηγετικών Οργανώσεων που καλούνται για ακόμη μια φορά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά σε αυτή δύσκολη προσπάθεια. Με τον νέο χρόνο θα ενταθούν οι επιχειρήσεις των συνεργείων, ώστε να μπορέσουν να συλλεχθούν όσα δείγματα είναι απαραίτητα για την επιτυχία του προγράμματος. Η λύσσα δυστυχώς, ήρθε για να μείνει, όπως έχει γίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Κωνσταντίνος Λουρής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου κ. Ιπποκράτης Χατζηπροδρόμου έκανε στο ihunt.grτην παρακάτω δήλωση με αφορμή το πρόγραμμα περισυλλογής αλεπούδων :
 
 
"Θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω  την ιστοσελίδα σας για την προβολή που προσφέρει στον σύλλογό μας αλλά γενικότερα για την βοήθεια που προσφέρεται προβάλοντας το κυνήγι. 
 
Ξεκινώντας ήθελα να πω ότι είμαστε ένας μικρός σύλλογος σε μέλη αλλά αρκετά δραστήριος για να αναλαμβάνουμε τέτοιες δράσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα θέλω να πω τα εξής: Μετά την ρήψη εμβολίων που έγινε στην περιοχή μας από τις 11 ώς τις 16 Νοεμβρίου και μετά από 1 μήνα όπως όρισε με εγκύκλιο το Υπουργείο Αγροτικής
 
Ανάπτυξης και το τμήμα ζοωανθρωπονόσων, έπρεπε να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος περισσυλογής αλεπούδων για να δούμε αν έχουν εμβολιαστεί και κατά πόσο η ενέργεια της ρήψης εμβολίων από αέρος ήταν επιτυχείς.  
 
Είμαστε λοιπόν ο πρώτος σύλλογος πανελλαδικά που σε συνεργασία με το Δασαρχείο Δράμας εκπονούμε το πρόγραμμα λήψης δειγμάτων αλεπούς που είναι ύποπτα ως φορείς της λύσσας. Με την ενέργεια αυτή θα δούμε κατά πόσο έχουν εμβολιαστεί τα άγρια ζώα της περιοχής μας αλλά και αν υπάρχει κάποιο από αυτά τα ζώα με τον ιό της Λύσσας.
 
Η ενέργεια αυτή έγινε λοιπόν σήμερα Πέμπτη 19/12 και ως πρώτο γκρουπ επικεφαλής ορίστηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δοξάτου. Η ομάδα που συγκροτήθηκε ήταν 6 ατόμων που σε αυτήν υπήρχαν 2 κυνηγοί – μέλη του Συλλόγου μας, 1 Δασικός Υπάλληλος του Δασαρχείου Δράμας, 1 μέλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας, και 2 Ομοσπ. Θηροφύλακες. 
 
Να πω  κλείνοντας ότι οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες μας έχουν αναλάβει το ποιο δύσκολο έργο από τότε που επανεμφανίστηκε η λύσσα στην Ελλάδα. Την περισυλλογή λυσσύποπτων ζώων και αποστολή τους για κτηνιατρικό έλεγχο στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Αθήνα."
 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6951

Trending Articles